Londonezii pot admira până în 25 octombrie câteva obiecte care au aparținut lui Aurel Vlaicu, în cadrul unei expoziții dedicate marelui aviator român deschise la sediul Ambasadei României din capitala Regatului Unit.
Vernisajul expoziției a avut loc în 24 septembrie, acțiunea fiind organizată de către Institutul Cultural Român din Londra, în parteneriat cu Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva şi Muzeul Sportului din Bucureşti. Printre obiectele care sunt expuse se află costumul de zbor al lui Aurel Vlaicu (pelerina şi casca de aviator), aflat în patrimoniul MCDR Deva, o machetă a aeroplanului „Vlaicu II”, adusă de la Muzeul Sportului, dar şi o suită de fotografii şi informaţii despre viaţa şi activitatea lui Aurel Vlaicu.
La vernisaj a fost lansată și monografia bilingvă „Vlaicu”, al cărei autor principal, ing. Dan Antoniu, a vorbit despre relațiile dintre Vlaicu și Marea Britanie, iar în încheiere s-a prezentat filmului biografic „Aurel Vlaicu” (1977), în regia lui Mircea Drăgan. În deschiderea vernisajului, la care au participat zeci de persoane, au luat cuvântul ambasadorul României în Marea Britanie, ES dr. Ion Jinga, Dorian Branea, directorul ICR Londra, Dan Antoniu din partea Muzeului Sportului din Bucureşti şi Daniel I. Iancu, din partea Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva.
Acțiune de la Ambasada României la Londra se înscrie în ciclul comemorativ de acțiuni dedicate lui Aurel Vlaicu, la 100 de ani de la moartea acestuia. Acum 103 ani, Aurel Vlaicu realiza primul zbor din istoria aviaţiei române. Deşi nu s-a ridicat de la sol mai mult de 50 de metri, Vlaicu a devenit un erou, la doar şase ani după ce fraţii Wright zburaseră pentru prima oară. Vlaicu avea să moară trei ani mai târziu, la 13 septembrie 1913, încercând să traverseze Carpaţii. Pionierului aviaţiei româneşti s-a prăbuşit cu avionul „Vlaicu-2“, construit şi pilotat de el, în încercarea temerară de a trece în zbor, pentru prima oară de un român, Munţii Carpaţi, la fraţii români subjugaţi naţional sub Imperiul Habsburgic.