Peste 30 de scriitori și artiști plastici sârbi și ai diasporei din Banatul istoric participă, începând de sâmbătă, la ‘Zilele Schimbării la Față a Sârbilor din România’, unul dintre cele mai importante și prestigioase evenimente spirituale și artistice în întreaga diasporă sârbă, care se organizează în fiecare an de către Uniunea Sârbilor din România.
Evenimentul, ajuns la cea de-a XXVIII-a ediție, este susținut de Departamentul pentru Relații Interetnice al Guvernului României și Consulatul General al Serbiei și se va desfășura timp de cinci zile la Baziaș, unde se vor întâlni sârbi, protagoniști ai vieții spirituale din Serbia, Ungaria și România.
[quote_box_center]Evenimentul începe sâmbătă cu o seară a poeziei româno-sârbe, după care vom pleca la Baziaș, pe Clisura Dunării. Vom vizita mănăstirea Baziaș și localități unde trăiesc sârbi. Ediția din acest an se bucură de prezența scriitorului Ivan Negrișoraț, laureat al acestui important premiu literar, care a dobândit, deja, un statut important în cadrul premiilor literaturii sârbe, prin faptul că l-au obținut cei mai importanți poeți sârbi’, a declarat presei Slavomir Gvozdenovici, deputat al minorității sârbe în Parlamentul României, organizator al evenimentului.[/quote_box_center]
Mănăstirea Baziaș a fost ctitorită de Sfântul Sava, părintele spiritual al sârbilor. Poetul Ivan Negrișoraț a punctat că manifestările și recunoașterea activității sale literare ‘confirmă legăturile dintre culturile și literaturile noastre, între scriitorii sârbi și români’. Pe numele adevărat Dragan Stanici, poetul este unul dintre cei mai prolifici din țara vecină, recompensat cu cronici pozitive de către întreaga critică literară sârbească.
Potrivit organizatorilor, evenimentul este cel mai mare din Europa, unul asemănător fiind doar în rândul diasporei din Chicago.
Sursa AGERPRES