AcasăSTIRIAstăzi se comemorează Ziua Libertății Secuilor

Astăzi se comemorează Ziua Libertății Secuilor

[ad_1]

Ziua Libertății Secuilor a fost decisă în luna ianuarie 2012 de către Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) și presupune comemorarea celor trei eroi martiri Gálffy Mihály, Horváth Károly şi Török János, care au fost executaţi în data de 10 martie 1854 la Târgu Mureş de către autoritățile austriece.

După înfrângerea revoluției maghiare de la 1848, condusă de Lajos Kossuth, o parte dintre revoluționarii maghiari au încercat, la București, să se reorganizeze sub conducerea lui József Makk, în 1851. Grupări conspirative au fost organizate în secuime de János Török, dar poliţia secretă austriacă a reuşit să inflitreze un spion în rândurile lor, un anume Mihály Bíró, care a demascat întreaga reţea de conspiratori. Peste 60 de oameni au fost arestaţi la data de 24 ianuarie 1852.  

Ulterior, după ce a reușit să fugă la București, József Makk a trimis pe József Váradi, fost locotenent major în armata revoluţionară ca să organizeze o răscoală armată în sprijinul mişcării. Datorită pasivităţii populaţiei, aceasta a reuşit să înarmeze doar o mână de persoane care au fost repede neutralizaţi de către autorităţile austriece. Într-un final chiar şi Váradi a fost arestat de către austrieci. 

În martie 1854 a început execuția conspiratorilor. La data de 10 martie 1854 au fost executaţi János Török, Mihály și Gálffy Károly Horváth la Târgu Mureş. La 29 aprilie s-a continuat cu execuţia lui Ferenc Bartalis şi József Váradi, de data aceasta la Sfântu Gheorghe. Ceilalţi conspiratori au fost condamnaţi la pedepse între 5 şi 18 ani de închisoare. Ulterior, în anul 1875, a fost ridicat în Târgu Mureș un monument în onoarea acestora. Pe obeliscul de la Târgu Mureș stă scris: „Sfânt este locul acesta, o călătorule! O națiune a pus aici un semn peste mormântul celor mai fideli copii ai săi!” „Szent hely ez óh vándor! Egy nemzet tette e jelt itt leghűbb gyermekei végzetes sírja fölé!”

La mulți ani tuturor secuilor!

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

PATREON

Sau fă o donație direct în contul nostru bancar:
RO16BTRLRONCRT0517131201 – Banca Transilvania>[ad_2]

Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc
%d blogeri au apreciat: