Astăzi este Ziua Siguranţei pe Internet

0
1060

11 februarie a fost stabilită de către Uniunea Europeană drept Ziua Siguranţei pe Internet. Iniţiativa a aparţinut EU SafeBorders în anul 2004, dar astăzi este marcată în peste 100 de ţări din întreaga lume.

Ziua de 11 februarie este marcată în ţări din întrega lume drept Ziua Siguranţei pe Internet, iniţiativă care a avenit ca urmare a creşterii numărului de infracţiuni informatice,  multe dintre victime fiind copiii şi adolescenţi. În vestul României această zi este marcată de către Biblioteca Municipală Lugoj. Acţiunea are ca scop promovarea utilizării într-un mod mai sigur şi responsabil a tehnologiei on-line şi a telefoanelor mobile, mai ales de către copii şi adolescenţi, precum şi conştientizarea şi educarea acestora în legătură cu pericolele navigării nesupravegheate pe Internet.

Astfel, de la ora 10.00, în Sala Biblionet din cadrul Bibliotecii Municipale, sub deviza ”Împreună facem Internetul mai bun!”, se vor reuni copiii din mai multe clase ale Şcolii Gimnaziale Nr 4 pentru a viziona trei filme educative despre pericolele Internetului şi regulile de utilizare în siguranţă a comunicării prin Internet: „Povestea Ioanei”, „Gândeşte înainte să postezi!” şi „Fiecare copil contează,…oriunde ar fi!”.

După vizionarea acestor filme, elevii vor purta un dialog cu profesorii şi reprezentanţii Biblionet şi vor răspunde la următoarele întrebări: “Ai spune oricărui necunoscut unde locuieşti?”, “Ai vorbi cu o persoană necunoscută ca şi cum ar fi cel/cea mai bun(ă) prieten(ă)?”, “Ţi-ar plăcea să-ţi umble o persoană necunoscută prin lucrurile personale?”, “Ai un profil al tău on-line?”, “Ai persoane necunoscute în lista ta de prieteni?”, “E posibil ca cineva să afle unde locuieşti sau la ce şcoală înveţi?”, “Îţi păstrezi profilul privat?”, “Cauţi setările de confidenţialitate?”, “Blochezi persoanele necunoscute pentru a naviga on-line?”, “Ştii cum să fii în siguranţă pe Internet?”, “Deţii controlul?”, “Cui spui dacă eşti îngrijorat?”.

Prin libertatea pe care o oferă utilizatorilor săi, internetul constituie unul din spaţiile cu cele mai puţine reguli de utilizare. Libertatea constituie atât un avantaj cât şi unul din principalele riscuri, atunci când utilizatorii nu au întotdeauna cele mai bune intenţii. Şcoala şi familia sunt respnsabile să le ofere celor mici informaţiile necesare care să le asigure o utilizare benefică a mediului online. Este important ca cei mici să conştientizeze că pe internet trebuie să dezvoltăm acelaşi comportament respectuos faţă de ceilalţi ca şi în viaţa reală”, a declarat unul dintre coordonatori, prof. Alexandru Vasile Pauliş de la Şcoala Gimnazială Nr. 4.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.