AcasăSTIRIArtiştii Filarmonicii Banatul din Timişoara, nemulțumiți de activitatea directorului

Artiştii Filarmonicii Banatul din Timişoara, nemulțumiți de activitatea directorului

Artiştii Filarmonicii Banatul din Timişoara continuă să fie nemulţumiţi de activitatea directorului Ioan Coriolan Gârboni, despre care susţin că este „dezinteresat total” de activitatea lor, iar instrumentiştii de la coarde nu vor mai avea pe ce cânta, întrucât instituţia nici nu le cumpără aceste instrumente, nici nu le asigură pe cele private în caz de distrugere.

Liderii sindicatului din filarmonică au sesizat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, faptul că deşi au încetat greva, contractul colectiv de muncă nu a fost respectat şi cer din nou intervenţia primarului Nicolae Robu pentru rezolvarea problemelor.

„Nu s-a realizat nimic vizibil, după semnarea contractului colectiv de muncă pe instituţie (CCMI), sunt doar promisiuni pe hârtie. Avem promisiunea unui director artistic, dar se pare că nici numirea unui director artistic nu ar mai fi posibilă. (…). Noi artiştii nu avem cum să denigrăm instituţia, ci o reprezentăm; noi nu putem da în noi înşine, aşa cum pretinde directorul Ioan Gârboni. Noi ne-am referit în intervenţiile noastre publice strict la modul abuziv în care conduce instituţia”, a declarat liderul sindicatului din Filarmonica Banatul, Dorel Iuga.

Vicepreşedintele sindicatului, Călin Nanu, a afirmat că în urma stingerii conflictului de muncă mediat de Primăria Timişoara din toamna 2018, nu s-a schimbat nimic.

El a susţinut că sindicaliştii nu au mai ieşit cu alte declaraţii în presă în această perioadă, pentru că artiştii au aşteptat să vadă rezultatele semnării actualului contract colectiv de muncă pe instituţie (CCMI), „restabilirea ordinii şi a normalităţii se datorează efortului continuu al artiştilor instituţiei şi nicidecum şi nicidecum deciziilor anarhice şi discreţionare ale conducerii filarmonicii, protejate în mod ‘nefiresc’ de către primărie, pentru că primăria ar trebui să controleze activitatea actualului director, asumată prin proiectul său de management”.

Călin Nanu a adăugat că sindicaliştii speră ca primarul Nicolae Robu să evalua cel puţin acum corect activitatea directorului filarmonicii, „care nu şi-a respectat angajamentele asumate prin proiectul său de management, a creat tensiuni în instituţie prin luarea unor decizii discreţionare, abuzive şi contraproductive, continuând să ignore cererile artiştilor şi ale sindicatului”.

Cele mai grave probleme semnalate de liderii sindicali au fost două recente accidentări ale unor artişti, în timpul concertului, pentru că a cedat un scaun şi instrumentistul a căzut în sală, rupându-i-se viola şi arcuşul, iar o alră artistă a căzut pe scările care duc spre scenă.

„Au fost traumatisme, instrumentul şi arcuşul distruse, un accident foarte grav. (…). De ani de zile cântăm pentru cumpărarea de scaune, ni se spune că nu există fonduri. Primăria a spus că întotdeauna au fost bani pentru filarmonică. (…). Pentru partida de viori nu se cumpără niciun instrument, nu se fac niciun fel de asigurări. Toate instrumentele sunt private. Instrumentele celor doi artişti accidentaţi nu se cumpără, colegul stă în sală fără instrument, la fel voi păţi şi eu. Instrumentul nu este al meu, iar proprietarul nu vrea să mi-l mai lase, pentru că nu este asigurat instrumental, iar dacă se deteriorează, îl plătesc eu. Răspunsul instituţiei a fost că se pare că nu s-au deteriorat din vina instituţiei. Artistul a căzut de pe scenă şi spune că nu este vina instituţiei”, a detaliat Călin Nanu.

În dezbaterea din toamnă, pe tema organigramei, Nicolae Robu a anunţat că nu va accepta ca vreunul dintre artiştii care au participat la recenta grevă să fie daţi afară, întrucât este dreptul lor democratic de a protesta şi a anunţat investiţii majore, în anul 2019, în sala de concerte şi în întreaga filarmonică, pregătind-o pentru Capitala Culturală Europeană.

„Vrem să transformăm, nu doar să reabilităm, Sala Capitol într-o sală de spectacole care să onoreze oraşul, trebuie să investim în ea pentru a o ridica la alte standarde mult mai mari decât cel la care este. Ţinta este de a ridica Filarmonica Banatul şi în privinţa capacităţii sale de a susţine concerte de nivel înalt şi s-a ajuns la o revizuire de organigramă”, spunea edilul.

Acum, sindicaliştii susţin că nu pot ajunge la primar pentru discuţii, din cauza unui „zid menit să-l ţină în braţe pe directorul Gârboni”

Sursa: Agerpres

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc