Arhiepiscopia Timişoarei a inaugurat, miercuri, primul Centru pentru pacienţii cu scleroză multiplă din Timişoara, un proiect al Fundaţiei Filantropia Timişoara în parteneriat cu sectorul social filantropic şi misionar al Arhiepiscopiei Timişoarei.
Familii ale persoanelor cu această afecţiune i s-au adresat anul trecut Mitropolitului Ioan al Banatului, cu rugămintea de a-i ajuta pe bolnavii cu scleroză multiplă, iar înaltul prelat ortodox a identificat şi a pus la dispoziţie spaţiul din cartierul Iosefin.
„ÎPS Ioan Mitropolitul Banatului a răspuns solicitării de sprijin venite de la familiile şi reprezentanţii persoanelor care au această suferinţă şi a pus la dispoziţie a unui spaţiu dedicat unei astfel de îngrijiri şi i-a încredinţat Fundaţiei Filantropia Timişoara să se ocupe de lucrările ample de amenajare şi dotare”, au declarat presei, miercuri, reprezentanţii Arhiepiscopiei Timişoara.
„Fundaţia Filantropia Timişoara va pune la dispoziţie o echipă formată din câte un psiholog, asistent social, kinetoterapeut şi medic psihiatru care va activa în acest centru, iar pacienţii vor beneficia gratuit de asistenţă medicală complementară. În judeţul Timiş sunt peste 400 de persoane cu scleroză multiplă”, transmite Arhiepiscopia Timişoarei.
Scleroza multiplă, numită şi scleroză în plăci sau encefalomielită diseminată, este o boală inflamatorie în care tecile izolatoare ale celulelor nervoase din creier şi măduva spinării sunt deteriorate, afectând capacitatea sistemului nervos de a comunica, producând o plajă largă de semne şi simptome, incluzând handicapuri fizice, mentale şi uneori probleme psihice. Cauza bolii nu este clară, se crede că mecanismul ei ar fi fie o boală autoimună, fie un defect al celulelor care produc mielină. Maladia nu are tratament curativ, diversele terapii urmărind să îmbunătăţească funcţiile neuronale.