APIA pune condiții băncilor la creditarea pentru fermieri

0
1119

Băncile din România care doresc să încheie și în acest an convenții cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) pentru finanţarea agricultorilor, sunt condiţionate în acest demers de volumul creditelor acordate în cadrul Programului de Dezvoltare Rurală. Decizia Ministerului Agriculturii vine în contextul în care de aproape un an se duc negocieri cu reprezentanții băncilor din țara noastră pentru acordarea mai facilă a creditelor pentru agricultori.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR ) a adoptat cadrul legislativ prin care se condiționează participarea la schemele de finanțare din sectorul agro-alimentar. În condițiile în care agricultura beneficiază de plăți europene și subvenții naționale de peste 3 mld. euro anual, o serie de bănci și-au manifestat interesul pentru a se implica în sectorul agro-alimentar. Prin acest pachet legislativ se stabilește un nivel maxim redus al dobânzilor practicate (pentru FEGA – ROBOR 6M + 4% și FEADR – ROBOR 6M + 4,5%, iar comisionul sub 1%) tocmai pentru a încuraja fermierii și beneficiarii Programului de Dezvoltare Rurală să solicite credite bancare care să conducă astfel la creșterea ratei de absorbție a fondurilor europene.

[blockquote style=”style-2″ icon=”none”]MADR, prin APIA, semnează în fiecare an o serie de convenţii care permit agricultorilor să obţină credite în condiţii favorabile de la bănci în contul adeverinţelor eliberate de APIA prin care se certifică faptul că fermierii în cauză urmează a beneficia de plăţi directe, plăţi pe suprafaţă din Pilonul II dezvoltare rurală, plăţi complementare directe din bugetul naţional pentru bovine, ovine şi sectorul vegetal, precum şi plăţi pentru bunăstarea animalelor”, se arată într-un comunicat de presă al MADR. [/blockquote]

Plafoanele sunt prevăzute într-un ordin al ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, care stabileşte şi comisionul încasat de bancă, de sub 1%.  Nivelurile dobânzilor şi comisionului vor fi valabile pentru creditele acordate atât beneficiarilor plăţilor directe cât şi pentru beneficiarii axelor I, III şi IV din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR). APIA va încheia convenţii cu băncile interesate şi le impune acestora câteva condiţii, pe lângă cele privind dobânzile.

Printre altele, instituţiile de credit trebuie să deţină sucursale sau agenţii în cel puţin 30% din judeţe şi să fi finanţat în perioada 2008-2012 anumite activităţi din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (Calitatea vieţii în zonele rurale şi diversificarea economiei rurale şi axei, respectiv axa IV Leader). APIA poate încheia convenţii şi cu băncile care nu îndeplinesc cerinţa privind reţeaua teritorială, dar vin cu oferte de creditare sub nivelul general impus şi acceptă ca acestea să fie înscrise în convenţie.

Potrivit ordinului semnat de Daniel Constantin, APIA va încheia acte adiţionale la toate convenţiile aflate în derulare, introducând prevederile noului ordin.

Rata de absorbţie a fondurilor europene pentru dezvoltare rurală a ajuns în prezent la aproape 60% din 8,124 miliarde de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.