Impulsionat de evenimentele din Ucraina, Executivul de la București este hotărât să facă ceea ce se cere de ani buni și anume să șteargă datoriile istorice ale principalilor actori din industria de apărare românească. Printre firmele din vestul țării care ar putea beneficia de o astfel de măsură se află și Uzina Mecanică Orăștie din județul Hunedoara (UMO).
În trecut unul dintre fanioanele industriei de apărare românești, Uzina Mecanică Orăștie este azi departe de vechea glorie. Cea mai mare problemă pentru UMO o reprezintă datoriile de peste 58 de milioane de euro, o adevărată piatră de moară care stă în calea unui progres real al companiei. De altfel, aceste datorii istorice au fost și cele care au împiedicat demararea unor discuții serioase cu unii investitori străini care au tatonat la Orăștie variantele pentru a veni cu capital și a relua producția. Odată cu anularea datoriilor, se deschide drumul acestor negocieri și, evident, al unor noi angajări. Numai la secția de fontă ductilă ar putea fi nevoie de cel puțin 250 de muncitori, fapt extrem de benefic pentru micuțul oraș hunedorean.
Ştergerea datoriilor din industria de apărare a fost anunţată în şedinţa de astăzi, 13 mai, a Guvernului, iar această măsură se va lua prin proceduri acceptate de către Uniunea Europeană. De altfel, încă din luna februarie a acestui an, fostul ministru al Economiei, Andrei Gerea, spunea că Fondul Monetar Internaţional (FMI) și-a dat acordul pentru ca datoriile de peste un miliarde de lei ale industriei de apărare să fie șterse. Guvernul şi-a asumat, în discuţiile cu FMI, ca până în luna aprilie – termen care a fost depășit – să se încadreze în ţinta de arierate, fapt pentru care au fost anunțate măsuri de restructurare a datoriilor pe care le au companiile cu capital majoritar de stat din domeniul transporturilor şi din industria de apărare.
Companiile cu capital majoritar de stat din industria de apărare, anunțate astăzi și care vor beneficia de o ştergere de datorii, sunt Romarm cu filialele sale, Avioane Craiova, IAR Braşov, Şantierul Naval Mangalia, IOR Bucureşti, Romaero, Uzina Mecanică Orăştie și Construcţii Aeronautice.