AcasăSTIRIContrapunct de Orăștie

Contrapunct de Orăștie

Consiliul Județean Hunedoara, în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva și cu Teatrul de Artă Deva, organizează în ziua de 24 aprilie 2014, ora 1700, la Sala Reduta din incinta Teatrului de Artă din Deva un eveniment cultural de excepție: lansarea publicației Contrapunct din Orăștie. Almanahul oamenilor de la noi 2014.

Realizat la inițiativa unor intelectuali legați sufletește de Orăștie, jurnalistul Dan Orghici și poetul și editorul Petru Romoșan, Contrapunct din Orăștie este conceput ca un original dialog peste generații: pe de o parte, sunt preluate și reproduse texte din presa orăștiană de la sfârșitul secolului XIX și începutul secolului XX și, pe de altă parte, sunt publicate texte aparținând unor personalități contemporane, din variate domenii de activitate. În paginile revistei figurează, astfel, texte apărute la Orăștie, acum peste un secol în Almanahul scriitorilor de la noi și în alte reviste care au fost tipărite în acea perioadă la Orăștie, în efervescența publicistică extraordinară din oraș, texte semnate de Ioan Slavici, Șt. O. Iosif, Ilarie Chendi, Sebastian Bornemisa, Dominic Stanca, Octav Tăslăuanu, Ion Agârbiceanu, Dimitrie Gusti și enumerarea poate continua.

Paralel, ca un contrapunct peste ani, sunt prezentate articole semnate de nume prestigioase din peisajul publicistic contemporan: personalități născute pe meleaguri orăștiene (jurnalistul și prozatorul Cornel Nistorescu, poetul și editorul Petru Romoșan, Mircea Ioan Moloț, președintele Consiliului Județean Hunedoara, doctorul Dorel Săndesc, criticul literar Ion Dodu Bălan, primarul municipiului Orăștie, Ovidiu Bălan, deputata Natalia Intotero, elevi ai Colegiului Național „Aurel Vlaicu” din Orăștie, scriitori orăștieni etc.), personalități ale vieții spirituale din țară, nume bine cunoscute și apreciate de toți cei care urmăresc viața culturală a României (scriitoarea și editoarea Adina Kenereș, poetul Gheorghe Grigurcu, istoricul Dinu C. Giurescu, diplomatul Mircea Malița, publicistul Valentin Protopopescu etc.).

Pagini consistente sunt dedicate istoriei orașului Orăștie (Istorie orăștiană, Diploma Andreiană), cetăților dacice din Munții Orăștiei, prestigioaselor școli orăștiene, unor personalități marcante legate de Orăștie și de împrejurimile ei (Nicolaus Olahus, Torma Zsofia, Aurel Vlaicu, Andrei Farago, Dr. Petru Groza, acad. Ioan Baciu, pictorul Aurel Nedel, sculptorul Nicolae Adam). Un loc aparte este destinat scriitorilor hunedoreni, poeți și prozatori ale căror texte sunt publicate sub genericul „Scriitori din comitat”.

Subiectele abordate prezintă un interes deosebit pentru orice cititor dornic să cunoască istoria și cultura acestui oraș transilvan care a jucat un rol atât de important în dezvoltarea culturii din țara noastră. Aria tematică depășește, însă, strict spațiul Orăștiei și în Almanah se pot citi eseuri extrem de profunde ce tratează subiecte actuale ale vieții noastre politice și sociale.

Contrapunct din Orăștie este o publicație densă, un anuar cu o consistentă ofertă de articole din toate domeniile, o publicație care vine să completeze și să continue tradiția îndelungată a presei orăștiene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc