AcasăSTIRIHUNEDOARAAndreea Blându, o tânără speranță a literaturii

Andreea Blându, o tânără speranță a literaturii

A intrat deja în tradiția Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva de a încuraja și sprijini debutul editorial al unor tineri și foarte tineri scriitori, talente autentice a căror afirmare o privim cu deosebită satisfacție.

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva a organizat în data de 10 aprilie 2013 la Hotel „Rusca” din municipiul Hunedoara lansarea cărții Sclipind la ultimul vagon a cărei autoare este Andreea Blându. Tânăra de 18 ani este elevă în clasa a XI-a a Colegiului Național „Iancu de Hunedoara”, cu rezultate excepționale la învățătură, cu premii obținute de-a lungul anilor la olimpiadele de matematică, limba și literatura română, religie. Romanul de debut al acestei eleve pasionate de scris, de muzică și limbi străine, a apărut la Editura EMIA din Deva, editură care ne-a obișnuit cu apariții editoriale de bună calitate. Cartea tinerei Andreea Blându este scrisă cu un talent epic autentic, cu o acțiune foarte bine condusă de tânăra autoare, cu personaje bine conturate și impresionante, cu o foarte bine stăpânită tehnică a romanului.

Nu putem avea bucurie mai mare decât întâlnirea cu tineri și foarte tineri scriitori care, cu talent și dăruire, își fac intrarea în lumea literară. De cele mai multe ori, această intrare se face pe poarta din față. Așa este și cazul tinerei Andreea Blându, eleva dăruită cu harul literaturii, îndrăgostită de scris, iubitoare de tot ce e frumos și tot ce bucură sufletul. La cei 18 ani ai ei, împliniți în ziua de 15 ianuarie, asemenea marelui nostru Eminescu, o zi ce își va pune cu siguranță amprenta pe întregul ei parcurs literar de acum înainte, Andreea stăpânește arta scrisului, procedeele epice ale romanului, știe să dozeze acțiunea, creionează personaje puternice, bine individualizate. În fața colii de hârtie, mai bine zis în fața ecranului calculatorului, Andreea se simte în largul ei, reușește să strunească fraze, propoziții, cuvinte. Cuvinte care îi vin cu ușurință, dovadă a incontestabilului ei talent. Un merit deosebit în descoperirea acestei noi stele pe firmamentul literaturii hunedorene îl are poeta și editoarea Paulina Popa care, cu simț artistic deosebit, a avut încredere să-i publice acest prim roman la Editura EMIA pe care o conduce.

Cartea pe care a lansat-o Andreea Blându este un adevărat roman despre viață și iubire, despre încredere și trădare, despre întâlniri și despărțiri, despre prietenie și oameni adevărați. Iată cum își caracterizează Andreea Blându pasiunea pentru literatură și temele ei preferate: Acțiunea de a scrie este în primul rând o eliberare prin care reușesc să transmit ideile esențiale, referitoare la felul în care privesc viața. Mi s-a spus de multe ori că văd iubirea într-o manieră idealizată, iar această tendință a mea este ușor observabilă în scrierile mele. Sunt îndrăgostită de ideea de iubire, dar și de transpunerea acesteia pe hârtie. Nimic mai firesc la cei 18 ani ai ei, vârsta iubirii și a marilor întrebări.

În ce privește titlul romanului, Sclipind la ultimul vagon, acesta este inspirat, cum spune însăși autoarea, din versurile melodiei lui Vasile Șeicaru, Romanță între două trenuri, o  melodie care are un sens cu totul special pentru Andreea.

Cu siguranță, vom auzi din ce în ce mai des de acum încolo despre Andreea Blându, o adevărată speranță a literaturii hunedorene și nu numai.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc