AcasăSTIRIAmbulanța pentru Monumente, campanie de salvare a bisericii „Arhanghelul Mihail” din Gurasada,...

Ambulanța pentru Monumente, campanie de salvare a bisericii „Arhanghelul Mihail” din Gurasada, o bijuterie de secol XIII

[ad_1]

Ambulanta pentru Monumente – Transilvania Sud a început o campanie importantă de strângere de fonduri prin Romanian United Fund. Se dorește salvarea bisericii din Gurasada, județul Hunedoara, pe a cărei pictura foarte valoroasă plouă de ceva vreme prin acoperișul care a cedat. Aceasta micuță bijuterie de secol XIII, care se află pe lista tentativă UNESCO a României, se pare că nu este importantă pentru niciuna dintre instituțiile, autoritățile și comunitățile locale, astfel că cei de la Ambulanța pentru Monumente caută sprijin la nivel național și au organizat o strângere de fonduri.

Monumentul medieval, biserica „Arhanghelul Mihail” din Gurasada, județul Hunedoara (secolul XIII) se numără printre cele mai vechi și valoroase monumente românești și este înscrisă pe lista tentativă a patrimoniului mondial din anul 2019, iar punerea acesteia în siguranță ar crește șansele de a fi inclusă definitiv în patrimoniul UNESCO.

Pictura murală interioară este una dintre cele mai vechi picturi din România dar este în mare pericol de degradare din cauza infiltrațiilor de apă ce se scurge prin învelitoarea deteriorată. Scopul intervenției de urgență este asigurarea acoperișului prin înlocuirea învelitorii de șindrilă, un tip special și costisitor care ar prelungi viața monumentului cu 30-40 de ani în așteptarea unei restaurări complete.

Intervenția are un important scop educativ prin împărtășirea „know-how-ului” către voluntari și comunitate dar și răspândirea modelului către alte comunități.

Banii vor fi folosiți pentru achiziționarea materialelor, plata meșterilor, cazarea și masa voluntarilor.

Toți cei care vor și pot dona bani, sunt invitați să acceseze acest link: https://www.facebook.com/donate/1140427259727453/443335470426852/

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

PATREON

Sau fă o donație direct în contul nostru bancar:
RO16BTRLRONCRT0517131201 – Banca Transilvania>[ad_2]

Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc