AcasăSTIRIAlianță academică între UBB și Transylvanian Institute of Neuroscience

Alianță academică între UBB și Transylvanian Institute of Neuroscience

[ad_1]

Rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), prof. univ. dr. Daniel David, și dr. Raul Mureșan, președintele Transylvanian Institute of Neuroscience (TINS), au semnat o alianță academică strategică al cărui scop este acela ca cele două instituții să se coordoneze în privința infrastructurilor științifice, a mobilității oamenilor de știință și în privința programelor educaționale.

„UBB este deschisă la concentrări academice de calitate, care să ducă la plus valoare pentru parteneri și pentru oraș/țară. Transylvanian Institute of Neuroscience (TINS) cuprinde un grup de cercetători de top la nivel național și internațional, care contribuie deja la plasarea României pe harta științei în domeniu. Coordonându-ne strategic – UBB (mai ales prin Școala academică de sănătate – în neuroștiințe cognitive clinice și Școala academică de inginerie/tehnologie – în inteligența artificială) și TINS – ne vom deschide reciproc infrastructurile științifice, vom asigura mobilitatea oamenilor de știință între ele (inclusiv prin dublă afiliere) și ne vom coordona în programe educaționale (ex. un program de master este deja în pregătire), de cercetare și în relația cu societatea. Colaborări strânse între UBB și TINS există deja – unii cercetători din TINS sunt colegi din UBB sau alumni UBB -, dar sper că în noul cadru acestea vor deveni mai coordonate și mai puternice”, a spus rectorul UBB, Daniel David.

La rândul său, dr. Raul Mureșan, președintele Transylvanian Institute of Neuroscience, apreciază că „TINS face un pas semnificativ în direcția consolidării poziției sale academice prin colaborarea strategică cu UBB. Cercetarea de frontieră nu se poate realiza fără o resursă umană adecvată, ceea ce implică în mod necesar o colaborare strânsă cu instituții academice de vârf, precum UBB. Modelul colaborării între institute de cercetare și universități este aplicat cu mare succes în Europa, un caz particular fiind Germania, unde institutele Max Planck, poate cele mai puternice entități de cercetare europene, dar care nu pot acorda titluri academice, colaborează strâns cu universitățile germane, implicându-se în programe doctorale comune (IMPRS), schimb de resurse umane, programe educaționale și de cercetare comune, ș.a.m.d. Aplicând această bună practică și în România, colaborarea strategică dintre UBB și TINS va fi benefică ambelor instituții, complementaritatea acestora conducând la rezultate de vârf obținute mai repede și mai eficient. Concentrarea resurselor în domenii tematice, precum neuroștiințele și inteligența artificială, este cea mai bună garanție a competitivității internaționale. De asemenea, acest parteneriat ar putea și ar trebui să devină un model pentru inițiative similare la nivel național.”

Transylvanian Institute of Neuroscience este un institut de cercetare privat, fondat de cercetători din domeniul neuroștiințelor. Misiunea sa principală este aceea de a avansa cercetarea în neuroștiințe prin studierea dinamicii circuitelor neuronale în creierul sănătos și cel bolnav. TINS se focalizează de asemenea pe cercetare în științe cognitive și în inteligență artificială de inspirație biologică. În prezent, la institut activează mai multe laboratoare de cercetare, beneficiind de o infrastructură experimentală și computațională de excepție.

TINS este organizatorul prestigioasei școli de vară internaționale Transylvanian Experimental Neuroscience Summer School (TENSS – https://tenss.ro).

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

PATREON

Sau fă o donație direct în contul nostru bancar:
RO16BTRLRONCRT0517131201 – Banca Transilvania>[ad_2]

Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc
%d blogeri au apreciat: