Albert Camus, omagiat de biblioteca din Deva

0
1217

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva a organizat în ziua de 7 noiembrie 2013, la Sala „Liviu Oros” a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva, o manifestare culturală sub genericul Centenar Albert Camus, chiar în ziua în care s-au împlinit o sută de ani de la nașterea marelui scriitor francez. Cei prezenți în sală, în principal elevi de la liceele din Deva, au urmărit o prezentare a vieții și operei lui Albert Camus.  

Evenimentul face parte din tradiția Bibliotecii Județene organizarea unor activități educative, destinate în mod predilect elevilor de liceu, prin care sunt evocate mari personalități ale culturii, științei, politicii din lume și din țară. Personalitate marcantă și complexă a secolului XX, unul dintre intelectualii de mare prestigiu, laureat al Premiului Nobel pentru literatură în anul 1957, Albert Camus (7 noiembrie 1913 – 4 ianuarie 1960) a militat prin întreaga sa operă pentru marile valori ale umanismului: libertate, adevăr, angajare, răspundere, solidaritate.

Romancier, eseist, dramaturg, jurnalist și om de acțiune, Albert Camus și-a pus amprenta personalității pe un șir întreg de generații care au găsit în opera lui răspuns la marile provocări pe care le-a adus secolul XX. Opera sa, în esență, ilustrează ideea că revolta este unica modalitate de a lupta împotriva absurdului într-o lume marcată de inegalități, nedreptăți, înstrăinare, angoasă. Piesele de teatru ale lui Camus au fost jucate cu mare succes pe scenele din România, într-o perioadă în care gândirea liberă era oprită.

Albert Camus este un model de personalitate, un om de cultură și un creator remarcabil, cel pentru care libertatea reprezenta singura valoare nepieritoare din istorie; cel care considera că nu cunoaște decât o singură îndatorire, aceea de a iubi; cel care avea convingerea că a crea înseamnă a trăi de două ori, în fine, cel pentru care dragostea însemna să dăruiești totul, să sacrifici totul, fără să speri într-o răsplată. Asemenea idei pot fi călăuze în viață și, de aceea, cunoașterea lor poate influența personalitățile în formare ale tinerilor ni se pare o inițiativă lăudabilă și pe care o vom perpetua. Cu siguranță, după ce vor cunoaște, în linii mari, opera și personalitatea lui Albert Camus, tinerii se vor apropia cu mare interes de scrierile lui care le vor oferi răspunsuri la marile întrebări ale existenței. Fie că vor aprofunda eseurile Mitul lui Sisif sau Omul revoltat, fie că-i vor citi romanele Străinul, Ciuma, Căderea, fie că vor avea ocazia de a-i urmări excelentele piese de teatru Caligula sau Neînțelegerea, și am citat doar o infimă parte din creația lui Camus, atunci vor înțelege mult mai bine multiplele fațete ale acestui creator de geniu, a declarat Ioan Sebastian Bara, directorul bibliotecii devene

Opera lui Camus este scrisă în limba franceză, o limbă care pentru el a reprezentat Patria, așa cum a fost limba română pentru Nichita Stănescu. Doi creatori de geniu, un francez și un român, au avut, peste ani, aceleași cuvinte despre limba în care s-au exprimat, o comparație care pentru noi, românii, este onorantă.

În finalul prezentării, celor prezenți în sală li s-au adresat 20 de întrebări din viața și opera lui Albert Camus, răspunsurile corecte fiind recompensate cu cărți și diplome oferite de Biblioteca Județeană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.