AcasăSTIRIAi credit în valută? Trebuie să citeşti asta.

Ai credit în valută? Trebuie să citeşti asta.

O  nouă iniţiativă legislativă care are drept scop ajutorarea românilor care au credite în valută a fost depusă la Senat de către un grup de parlamentari. Ei solicită ca persoanele care au luat credite în valută să le poată converti în lei, fără comisioane, costuri adiţionale sau garanţii suplimentare.

Iniţiativa legislativă prevede posibilitatea transformării tuturor creditelor în euro sau alte valute în lei, fără ca banca să comisioneze în vreun fel această transformare şi fără posibilitatea impunerii vreunui cost adiţional de către unitatea bancară.

Iniţiatorii provin de la PSD, UDMR, PC, UNPR, PP-DD şi grupul minorităţilor naţionale, printre care preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, vicepreşedintele Senatului, Cristian Dumitrescu, propun ca aceste noi reglementări să se aplice unitar contractelor de credit aflate în desfăşurare la momentul intrării în vigoare a legii, dar şi contractelor de credit viitoare. Conform iniţiativei, băncile vor fi obligate ca atunci când valoarea creditului iniţial este depăşită cu 20 la sută să informeze consumatorul, acesta putând să opteze pentru convertirea în moneda care îl avantajeză mai mult, fără a dăuna principiilor legilor şi reglemetărilor interne ale instituţiilor bancare.

Considerăm că majorarea ratelor bancare datorate de către consumatori cauzate de fluctuaţiile ratei de schimb valutar este injustă funcţionând în detrimental românilor care au credite în valută, inclusiv în cazul contractelor de credit încheiate fără să deţină toate informaţiile privind riscul pe care fluctuaţiile cursului de schimb le are asupra ratelor”, menţionează iniţiatorii în expunerea de motive.

Semnatarii proiectului atrag atenţia că NPL (creditele neperformante) şi ratele restante la bănci au ajuns să constituie o problemă socială în România, statisticile BNR şi INS certificând că sumele restante la bănci s-au înzecit în perioada 2008-2012: de la 2,28 miliarde de lei în mai 2008, la 23,7 miliarde de lei, în mai 2012. În prezent, pentru conversia creditelor în moneda naţională consumatorii trebuie să aducă garanţii suplimentare băncilor, deoarece valoarea pieţei imobiliare a scăzut drastic în ultimii ani.

Proiectul a fost  înregistrat marţi la Senat, primă Cameră sesizată, se află în prezent în dezbatere publică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc