Nicio companie de asigurări generale nu şi-ar putea permite să plătească despăgubirile în cazul unui cutremur sever, indică rezultatele testelor de stres realizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).
Practic, peste 3,5 milioane de români care şi-au asigurat locuinţele sunt în pericol să nu primească nicio despăgubire în cazul unui cutremur major sau dacă locuinţa le este luată de ape la inundaţii.
„Doar o singură companie își permite să plătească toate despăgubirile în cazul unui cutremur sever, dar este un asigurător de viaţă, nu un asigurător care vinde poliţe generale”, a afirmat Valentin Ionescu, director de proiect în cadrul ASF.
Raportul dat publicității de ASF arată că, în condiţiile celui mai pesimist scenariu în ceea ce privește cutremurul, sunt luate în calcul pagube de aproape 10 miliarde de lei, însă ASF susţine că 12 din cele 13 companii de asigurare nu și-ar putea onora angajamentele într-o astfel de situație.
„9,9 miliarde, aproximativ, necesar a fi acoperit în cazul unui cutremur. La fel, în cazul unei inundaţii severe avem un deficit de 6,5 miliarde”, spune Valentin Ionescu.
Din păcate, nici Fondul de Garantare nu poate plăti despăgubirile în caz de calamitate, pentru că sumele strânse aici sunt de zece ori mai mici decât este nevoie.
„Soluţia este să revedem întregul pachet al asigurărilor de proprietăţi şi să revedem pachetul legislativ. Aşa cum este el făcut astăzi, nu este sustenabil. Pentru noi trebuie să fie un semnal de alarmă”, a spus Mişu Negriţoiu, preşedintele Autorității de Supraveghere Financiară.
La testul de stres al sectorului de asigurari din Romania au participat 13 societati de asigurare, respectiv peste 80% din piata de asigurari din Romania.
„Evaluarea activelor si pasivelor a relevat un deficit de capital agregat, conform cadrului prudential actual (Solvabilitate I), de 1,6 miliarde de lei (aproximativ 356 milioane EURO), concentrat la patru societati: Astra, Carpatica, Euroins si Exim. In conformitate cu masurile de supraveghere convenite pentru acest exercitiu, publicate pe site-ul ASF la 18 februarie 2015, pentru doua din cele patru societati cu deficit de capital s-a stabilit cerinta de a prezenta un plan de actiune catre ASF, pana la data de 4 august 2015„, se arata intr-o declaratie comuna a Autoritatii de Supraveghere Financiara din Romania, Comisiei Europene si Autoritatii Europene pentru Asigurari si Pensii Ocupationale privind evaluarea independenta a sectorului de asigurari din Romania.