Finalul de an constituie în mod uzual,un bun prilej de analiză şi bilanţ pentru orice domeniu de activitate. În urma acestui bilanţ se poate observa că agricultura din anul acesta nu numai că înregistrează rezultate pozitive,dar contribuie în mod deosebit la relansarea economiei româneşti.
Pe lângă bilanţul pozitiv realizat de agricultură în ansamblu, în cursul acestui an este pentru prima dată însă în perioada postecembristă când asistăm şi la premiere absolute. Una dintre aceste premiere oferită de agricultură marchează nu numai echilibrarea balanţei de plăţi a României, ci şi realizarea unui uşor excedent la exporturi. Acest fapt a permis ca deficitul românesc în comerţul cu produse agroalimentare să fie de aproape 3 ori mai redus ca în anul precedent. Acesta realizare nu este singura înregistrată în acest domeniu.Putem adăuga o producţie record de cereale şi plante oleaginoase, care în 2013 se apropie de 24 milioane tone, cu aproape 70% mai mult decât în anul trecut. Agricultura românească mai deţine şi primul loc în Uniunea Europeană la exportul de ovine, aşa cum recent menţiona publicaţia noastră. Cu livrări de peste 150 milioane euro aceste exporturi pot creşte odată cu redeschiderea pieţei din Turcia şi ca urmare a recentelor acorduri cu China.
Legumicultura şi comerţul cu legume şi fructe au contribuit şi ele din plin atât la echilibrarea balanţei de plăţi,cât şi la creşterea Produsului Intern Brut (PIB). În mod cert,aceste rezultate de excepţie nu ar fi fost posibile fără o finanţare adecvată.Cum o parte importantă a bugetului Ministerului Agriculturii provine din fonduri europene,este remarcabil faptul că agricultura deţine primul loc la nivelul economiei naţionale şi la absorbţia acestui gen de fonduri.
Gradul de absorbţie este de 67%, dar în luna mai atunci când am preluat guvernarea, gradul de absorbţie era de 44% pe zona de PNDR. Sunt 144.000 de proiecte depuse PNDR 2007-2013, cu o valoare de 18 miliarde de euro, chiar dacă valoarea programului este de uşor peste 9 miliarde de euro. Plăţile către beneficiari până în momentul de faţă sunt de aproximativ 5,9 miliarde euro”, preciza recent Daniel Constantin, ministrul Agriculturii.
De aceste fonduri au beneficiat până acum 75.000 de fermieri, 2.600 de IMM-uri, au fost create 39.000 de locuri de muncă.Alte 49.000 de locuri de muncă urmează să fie create prin proiectele care sunt în curs de implementare. Trei milioane de locuitori din mediul rural sunt astăzi beneficiari de infrastructură, de lucrări pentru dezvoltarea şi renovarea satelor. S-au construit 1.982 km de drumuri agricole, 1.624 km de drumuri forestiere, suprafaţa irigată cu investiţii prin PNDR a ajuns la 288.755 ha,conform datelor ministerului de resort.
Sunt realizări deosebite şi în ceeace priveşte plata subvenţiilor efectuată de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură(APIA). În ceeace priveşte aceste plăţi, România a plătit fermierilor 5,46 miliarde de euro, respectiv 88% din suma totală alocată pentru perioada 2007-2013, de 5,59 miliarde de euro. Numai în anul 2013 au fost efectuate plăţi de 1,293 miliarde de euro. Suprafeţele de teren înregistrate la plată au crescut anual, de la 8,9 milioane hectare în anul 2007 la 9,7 milioane hectare în acest an(conform datelor APIA).
Tot la categoria rezultate de excepţie ar putea fi trecut şi gradul de contractare pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală care a ajuns în prezent la 91%,estimându-se ca până în final acest indicator va depăşi 100%
Toate aceste rezultate,unele premiere postdecembriste absolute demonstrează că agricultura românească, ajutată de o corectă finanţare şi un management de calitate la toate nivelurile poate obţine rezultate remarcabile.Aceste rezultate sunt cele care pot propulsa România pe locul pe care-l merită în Europa.