AcasăAGRICULTURA & AGRIBUSINESSAgenția pentru Dezvoltare Regională Vest a lansat o platformă online pentru promovarea...

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest a lansat o platformă online pentru promovarea producătorilor locali

Producătorii locali din județele Timiș, Arad, Caraș-Severin și Hunedoara beneficiază de o platformă online prin care își pot promova produsele, după ce Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest a lansat website-ul „Arome proprii” www.aromeproprii.ro

Platforma „Arome proprii” a fost realizată ca o inițiativă pilot în cadrul proiectului „NICHE – Dezvoltarea de lanțuri valorice inovative în sectorul agroalimentar”, care își propune crearea de ecosisteme favorabile inovării în sectorul alimentar în șapte regiuni europene. Parte a acestei inițiative, ADR Vest derulează acest proiect care vine în sprijinul producătorilor de produse alimentare de pe teritoriul Regiunii Vest dar și a comunităților locale din zonele urbane. Mai precis, în urma dezvoltării unei platforme și a unei hărți interactive de promovare a produselor alimentare locale, va fi derulată o campanie amplă de promovare a acestora către procesatori, restaurante, operatori culturali și consumatori finali.

Aproape 30 de producători s-au înregistrat deja pe www.aromeproprii.ro, iar lista este deschisă. Sunt deja pe site produse certificate ecologic, sunt promovate afaceri de familie și gusturile autentice locale în cultura gastronomică a comunității.

Fiecare producător își poate crea un profil online pentru prezentarea produselor și a beneficiilor pe care le oferă acestea pentru consumatori – certificări privind calitatea și valoarea adăugată, locațiile unde se comercializează, fotografii, date de contact, posibilitatea de a primi vizite din partea potențialilor clienți șamd.

„Nevoile comunităților urbane de a avea acces cât mai facil la alimente proaspete, sănătoase, cu gust, produse în proximitate, cât și nevoile producătorilor locali de a-și promova produsele și de a le comercializa la prețuri echitabile au constituit principalele premise de la care am pornit atunci când a fost gândit proiectul pilot. Ne dorim ca această inițiativă să contribuie în mod real la reconectarea consumatorilor cu producătorii și la adoptarea, treptat, ca parte a culturii locale, a unei diete sezoniere care să aibă la bază hrană proaspătă şi sănătoasă”, a explicat Daniela Copaci, coordonatorul proiectului „NICHE”, din partea ADR Vest.

Următorul pas al proiectului este cel prin care vor fi promovați producătorii locali și promotori ai produselor locale din industria HoReCa. Prin proiect, vor fi promovate restaurantele, hotelurile, operatorii culturali, retailerii specializați și procesatorii din industria alimentară care aleg să introducă produse din regiune în meniurile lor, în producție și retail, în cadrul unei campanii de susținere care se va derula pe parcursul anului 2019.

Inițiatorii își doresc ca acestă inițiativă să conducă la creșterea numărului produselor locale disponibile în zonele urbane din Regiunea Vest, dezvoltarea unei culturi de consum responsabil, local și sezonier, producţia şi consumul de hrană sustenabile, creșterea numărului de restaurante, hoteluri, magazine specializate, operatori culturali care să promoveze și să folosească produse locale, precum și dezvoltarea rețelei de actori ai lanțului valoric alimentar și intensificarea cooperării dintre aceștia.

Proiectul „NICHE – Dezvoltarea de lanțuri valorice inovative în sectorul agroalimentar” este o inițiativă a ADR Vest, finanțată în cadrul Programului Interreg Europe (https://www.interregeurope.eu/niche/). Partenerii din cele șapte regiuni implicate în proiect – Regiunea Vest din România (coordonator proiect), Regiunea Border din Irlanda, Regiunea Irlanda de Nord din Marea Britanie, Regiunea Tartu din Estonia, Regiunea Ostrobotnia de Sud din Finlanda, Regiunea Cuiavia-Pomerania din Polonia și Regiunea Creta din Grecia – dispun de un buget total de 1,3 milioane euro, pe o durată de 4 ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc
%d blogeri au apreciat: