AcasăSOCIALAfaceri reinventate în pandemie – antreprenoarea din Aiud care și-a regândit fiecare...

Afaceri reinventate în pandemie – antreprenoarea din Aiud care și-a regândit fiecare bucățică de afacere în doar un an

[ad_1]

Ce guru motivaționali? Ce cursuri de dezvoltare personală? Ce cărți care îți garantează că, după ce le vei fi citit, ai succesul asigurat? Stai de vorbă zece minute cu Adriana Duna și crezi că totul este posibil.

În vremuri când lumea are impresia că totul stă în loc, că pământul nu se mai învârte și viața s-a oprit, ea se mișcă de parcă ar fi într-o reclama la energizante. Îți povestește într-un ritm amețitor despre ce a făcut în pandemie și ce planuri mai are. „Aș putea să vă povestesc o săptămână”, râde ea vinovată în timp ce își mai amintește de încă o idee, un plan sau o realizare.

Adriana Duna este o femeie antreprenor din Aiud și are mai multe afaceri – pornite, unele, chiar în criza financiară din 2008-2009 -și pe care a trebuit, pe toate, să le reinventeze în această perioadă. Toate afacerile ei se desfășoară în domeniul HoReCa, domeniul cel mai afectat de criza generată de pandemia COVID-19.

Are restaurante în Aiud și Alba – Iulia și un serviciu de catering (separat de restaurant) și un laborator de cofetărie care funcționează sub marca „De la Georgia”. Toate cu potențial de a se prăbuși în aceast an, când restaurantele au fost mai mult închise și evenimentele aproape inexistente. Cu toate acestea, niciuna dintre afaceri nu a avut de suferit. Ba din contră, au avut creșteri.

Adriana Duna, împreună cu o mica parte dintre angajații ei, în timpul unei sedințe foto pentru prezentarea echipei La Conac

De la o idee la o fabrică e… doar un pas

Prima dată au reinventat cateringul. După ce a început pandemia, au „inventat” mâncarea gătită ambalată în vid. Porții de mâncare gătită, care se încălzesc cu tot cu ambalaj în apă fierbinte. „Noi am vrut atunci să lansăm aceste produse, mâncare gătită, ambalată în vid, la care ambalajul se steriliza înainte de servire prin încălzirea în apă ferbinte. Se pare, însă, că a fost o idee prea avangardistă și, chiar dacă pandemia impunea astfel de soluții, a rămas o idee în stadiu de dezvoltare. Dar am trecut la o nouă etapă de dezvoltare. Vom face o fabrică de produse gătite și ambalate, congelate. Pentru că ne-am dat seama că problema la aceste produse era termenul de valabilitate destul de mic comparativ cu nevoile clienților noștri. Așa că, vom dezvolta o nouă divizie de produse gătite congelate, care se vor găsi în supermarketuri. Proiectul este început, este o investiție de aproximativ 1,2 milioane de euro și sperăm că va fi gata până la sfârșitul anului”, explică Adriana Duna.

Mâncarea gătită, vidată, care se va găsi în supremarketuri congelată

Prețuri de pandemie și volume mai mari

Înainte de a începe pandemia, livrau masa de prânz pentru copiii din mai multe școli din județul Alba. Școlile s-au închis și, de un an, au funcționat parțial sau deloc. Și aici au trebuit să umple golul. Pentru că au reușit să obțină certificarea de unitate catering (o certificare necesară pentru a putea produce mâncare pentru colectivități) – singura de acest fel din județul Alba – au reușit să încheie contracte cu fabricile și alte companii cu mulți angajați din județele Alba și Hunedoara, unde livrează masa de prânz.  “Ne-am reorientat spre colectivități. Am mai făcut contracte, am fost foarte atenți și la licitațiile care au avut loc și am reușit, în felul acesta, să mai reechilibrăm balanța. Am pus accent pe creștrerea calității produselor,  pe ambalare și am crescut în cifre. Am menținut preț de pandemie, am îmbunătățit calitatea și gramajele și atunci am crescut ca volume. Crescând volumele, ne-am permis să ținem prețul jos. Și s-au reorientat spre noi foarte mulți clienți, pentru că primesc meniul zilei cu felul unu, felul doi și desert la 15 lei. Le suntem foarte recunoscători și le mulțumim acestor clienți, pentru că, pentru noi, a însemnat foarte multă susținere. Noi am reușit, astfel, să nu dăm niciun om afară. Nu am disponibilizat pe nimeni și nu am avut pe nimeni în șomaj tehnic”, mai spune Adriana Duna.

Un accent foarte mare în pandemie a fost pe promovare. “Am investit foarte mult în promovare. Am angajat un om care se ocupă de asta, postează foarte mult pe Facebook, am încercat să ne promovăm și în media, ceea ce înainte nu făceam pentru că aveam clienții stabili și nu era nevoie”.

Meniul zilei este pregătit, în fiecare zi, pentru sute de oameni

Din seria „Riști și câștigi”

Din cauza lipsei de evenimente, au trebuit să inventeze modalități de a vinde prăjiturile produse în laboratorul „De la Georgia”. „Am oferit vitrine frigorifice magazinelor locale din jurul Aiudului și Albei și am constatat că vând foarte bine. Acele mici magazine de cartier unde facem distribuție de prăjituri ambalate, care merg excelent datorită calității. A fost o idee de supraviețuire, dar funcționează mult peste așteptări”, explică antreprenoarea din Aiud.

Debarcaderul La Baltă Aiud

Nici evenimentele nu au lipsit în totalitate. Inspirația și curajul i-a făcut câștigători din nou. „Noi am avut evenimente cât de cât, pentru că am avut inspirația, anul trecut, să dezvoltăm o locație în aer liber. Locația se numește <<La Baltă Aiud>>. Ne-a prins pandemia în plină investiție. Acolo avem o terasă de 300 de locuri, plus un debarcader de 80 de locuri. Eu un spațiu feeric, cu două lacuri. Iar în pandemie am putut, în limita legală, să organizăm evenimente acolo. Locația e superbă și suntem singurul spațiu pentru evenimente în aer liber din Aiud. Și am avut curajul, după ce am demolat chiar cu o zi înainte de a începe legislativ pandemia, să investim. Pentru că a trebuit să alegem: mergem mai departe și investim lichiditățile sau le ținem la ciorap, să vedem ce se întâmplă. A fost o decizie destul de nebună la momentul respectiv, să facem toată această investiție. Pentru că nu au fost puțini bani. Dar a fost o decizie bună. Pentru că am fost singurii din Aiud care am putut face acele evenimente în aer liber”, povestește Adriana Duna.

Una dintre terasele feerice de La Baltă Aiud

„Ce să facem cu mașina de ambalat sandwich-uri?”

Tot în pandemie au mai construit o fabrică. În care au mutat juleurile, dulcețurile și zacusca. Pentru că produc și așa ceva. Iar dacă înainte le produceau sub umbrela cateringului, după ce s-au acreditat ca unitate catering au trebuit să separe lucrurile. Iar acum e o fabrică de sine stătătoare în care se produc jeleuri cu pectină din fructe – care vor fi și în variantă energizantă și se vor găsi în benzinării – dulcețuri tradiționale dar și dulcețuri speciale – cum ar fi dulceață de ghimbir cu lămâie sau de portocale cu coniac și migdale – și zacuscă în trei variante – cu ciuperci, cu fasole și cu vinete.

Dulcețurile și zacusca De la Georgia

Până acum par multe lucruri făcute într-un an. Cu atât mai mult în an de pandemie. „Ați mai făcut și altceva?” – întreb amuzată, dar totodată sigură că nu mai are ce altceva să facă. „Da, răspunde antreprenoarea. Am crescut și pe ciocolata de casă, pe care o producem în laborator. Noi avem o mașină de ambalat <<slow pack>> pe care o foloseam pentru a ambala sandwich-uri pe care le dădeam la școli. Și am zis ok, dacă tot nu o folosim acum pentru sandwich-uri, pentru că nu funcționează școlile, hai să recalibrăm mașina de ambalat și să ambalăm ciocolata. Și producem mai multă ciocolată. Și am crescut vânzările și aici”, continuă antreprenoarea din Aiud șirul poveștilor despre cum și-a reinventat fiecare bucățică de afacere într-un singur an.

Batoanele de ciocolată de casă produse în laboratoarele De la Georgia

„Nu v-am spus despre Conac”

Cam atât. Sau? „Nu v-am spus despre <<Conac>>” – râde. „Spuneți-mi și despre Conac”. „La Conac” este un restaurant la intrarea în Cetatea Albei, cu un concept unic în România: „Food, drinks and history” (mâncare, băutură și istorie – n.r.). „E un restaurant într-o vilă interbelică. Acolo avem saloane dedicate. Un salon cu porțelanuri – porțelan albastru și roz, un salon dedicat boierimii interbelice, cu fotografii cu boierimea interbelică, iar un perete din acest salon este dedicat lui Lady Florence Baker(mai târziu și această poveste – n.r.). Cel de-al treilea salon este dedicat femeilor care au schimbat istoria României, cu doi pereți dedicați Reginei Maria, cu fotografii inedite și fiecare fotografie este însoțită de text. Avem 40 de personalități, fiecare cu povestea ei. Este cel mai cerut salon”

Salonul cu fotografii din perioada interbelică, de La Conac
Salonul cu porțelanuri albastre și roz, de La Conac
Salonul dedicat femeilor care au schimbat istoria României, de La Conac

„Mai e și <<Șura Conacului>>, o sală de evenimente de 150 de locuri, care este un spațiu decorat cu foarte multe obiecte autentice, începând de la lăzi de zestre de la 1870 și se mănâncă, practic, într-un mic muzeu. Mai ales pentru oaspeții care vin din străinătate e o adevărată încântare. Mai avem două terase, una născută chiar în pandemie, pentru că, fiind voie să ne găzduim clienții mai mult la exterior, a venit dintr-o cerere a clienților. Și am cumpărat multe încălzitoare foarte mari și am putut să ne primim clienții până târziu în iarnă. În plus, pentru că nu am putut să ne primim clienții în restaurant, am cumpărat mașini și am început să facem catering <<La Conac>>. Și nu am scăzut în cifre”, explică Adriana Duna.

Șura Conacului cu obiecte vechi
Terasa încălzită, unde clienții au putut servi masa până iarna târziu

De la mâncare și istorie mai e un pas până la a edita o carte

Proiectele antreprenoarei din Aiud nu se termină aici. Restaurantul lor este și școală pentru elevii care învață la liceu meserii precum ospătar sau bucătar, cărora, înainte de pandemie le ofereau și burse.

Dar un alt proiect realizat în pandemie este cartea cu povestea lui Lady Florence Baker, sau Florica Sas din Aiud. Prima femeie explorator din lume, cu o poveste absolut fascinantă, și care ocupă un perete din salonul dedicat boierimii interbelice de „La Conac” are azi și o carte, care a fost lansată chiar la începutul acestei luni și care este un omagiu-cadou dedicat femeilor.

Peretele din salonul interbelic, dedicat Lady Florence Baker

„Lady Florence Baker este prima femeie explorator și este soția lui Samuel Baker. Este, de fapt, Florica Sas din Aiud și este foarte puțină lume care cunoaște această istorie minunată a unei doamne foarte curajoase și care ne reprezintă. Lady Florence Baker și soțul ei, Samuel Baker, au descoperit izvoarele Nilului și Lacul Albert. Au fost recunoscuți de către elita britanică. Ei au luptat și pentru abolirea sclaviei. Au fost niște personalități marcante. Foarte puțină lume știe că Lady Florence Baker s-a născut în Aiud și e o întreagă poveste, foarte frumoasă. A rămas orfană la nouă ani, a ajuns într-un harem otoman, urma să fie vândută ca sclavă pe piața din Vidin și, cu totul întâmplător, lui Samuel Baker, care era deja explorator, i se stricase vaporul în dreptul Vidinului. A intrat în piața de sclavi, a fost dragoste la prima vedere, a răpit-o, au plecat, au explorat cinci ani în Africa, apoi au venit în Anglia, s-au căsătorit și s-au întors în Africa, unde au luptat pentru abolirea sclaviei. Renumita cercetătoare și antropolog american Pat Shipman a întâlnit foarte multe informații despre ei când a explorat Africa și a vrut să vadă cine este această Lady Florence Baker, pe care africanii o numeau <<Luceafărul de dimineață>>. A scris o carte despre Lady Florence Baker, carte pe care noi, anul trecut, am reușit, pe cheltuiala noastră, să cumpărăm drepturile de autor și să o tipărim”, povestește Adriana Duna.      

“Povestea Lady Florence Baker a venit spre mine acum câțiva ani și de atunci au căpătat noi înțelesuri curajul feminin, iubirea, forța de asumare a destinului, miracolul … O poveste adevarată, scrisă de Pat Shipman, despre prima femeie explorator din lume, născută la Aiud, poveste tradusă extraordinar de minunata Teodora Muth. Noi, cei de La Conac am reușit sa tipărim cartea în România anul trecut și am așteptat timpul pentru o lansare cum se cuvine. Se pare însă că Lady Florence dorește sa vină spre inimile cititorilor de ziua femeii, așa discret cum a trăit și cum marile destine trec prin timp, cu o adiere ușoară de aripi …”, spune Adriana Duna în prezentarea cărții pe pagina de Facebook La Conac.

Cartea dedicată primei femei explorator, Lady Florence Baker sau Florica Sas din Aiud

Așadar, cartea „Până la inima Nilului, Lady Florence Baker și explorarea Africii Centrale”, o carte de 700 de pagini despre fascinanta poveste a Floricăi Sas din Aiud, se găsește acum La Conac și poate fi comandată telefonic (numărul de telefon se găsește pe pagina de Facebook La Conac) de oricine își dorește să o citească și să o aibă în bibliotecă.

Despre pasiune, ambiție, curaj

„Aș putea să vă povestesc, așa, până dimineață”, s-a scuzat din nou Adriana Duna. Și ar putea fi ascultată ore întregi. Pentru că efervescența cu care povestește despre tot ceea ce face arată că nu este o chestiune care ține doar afaceri sau bani. Ține de pasiune, de ambiție, de curaj. Ține de o personalitate complexă, a unui om cu o energie molipsitoare.  


Acest articol a fost publicat pe PressHUB șiȘtirile Transilvaniei în cadrul proiectului
“COVID-19 FactsNotFake -The Emergency Newsroom. Infodemic Lie Detector”, un proiect Freedom House Romania, în parteneriat cu Trinitas TV, Radio Trinitas, Ziarul Lumina și Agenția de Știri Basilica, finanțat de Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în România.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a Ambasadei Marii Britanii. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

PATREON

Sau fă o donație direct în contul nostru bancar:
RO16BTRLRONCRT0517131201 – Banca Transilvania>



[ad_2]

Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc