AcasăSTIRISIBIUA început Festivalul Internaţional Astra Film Sibiu; sute de filme, zeci de...

A început Festivalul Internaţional Astra Film Sibiu; sute de filme, zeci de premiere și participanți din 30 de țări

Nu mai puțin de 128 de filme vor putea fi vizionate de cinefili în cadrul Festivalului Internaţional Astra Film (AFF) Sibiu, care se va desfăşura pe tot parcursul săptămânii, în nouă săli special amenajate în centrul istoric al oraşului, au anunţat organizatorii.

Gala de deschidere Astra Film Festival  va avea loc astăzi, 15 octombrie de la ora 19.30, la Sala Thalia, cu premiera oficială a filmului ”Transalpina – Drumul Regilor”, în regia lui Dumitru Budrala.

„O selecţie de 128 de filme de top va fi prezentată iubitorilor filmului de non-ficţiune, profesioniştilor din industrie, invitaţilor speciali şi publicului larg. Din aceasta, 55 de producţii, din 30 de ţări, participă la competiţia AFF 2018 în cele 5 secţiuni competiţionale şi 28 de titluri sunt proiectate în formatele VR şi full-dome. Un total de 17 documentare reprezintă cinematografia realităţii româneşti la Festival, iar peste 60 de proiecţii vor fi urmate de sesiuni de Q&A cu realizatorii români şi străini prezenţi la Sibiu. Peste 50 din filmele selecţionate vor avea premiera în cadrul Festivalului”, se arată în comunicatul de presă.

Câştigătorii secţiunilor competiţionale vor fi anunţaţi sâmbătă, 20 octombrie. Valoarea totală a premiilor acordate se ridică la peste 25.000 de euro.

Un ghid complet pentru achiziționarea de bilete și abonamente, programul casieriilor și accesul în sălile de proiecție și evenimente, este disponibil aici.

Programul complet al Festivalului Astra Film 2018 poate fi consultat și descărcat aici. 

Ediția a 25-a a Festivalului Internațional Astra Film Sibiu aduce și anul acesta în România unele dintre cele mai importante și premiate producții de non-ficțiune, printre care Sand and Blood (Regia Matthias Krepp și Angelika Spangel), câștigătorul premiului Silver Eye la Jihlava IDFF și al Premiului Juriului la Kiev Human Rights Documentary Film Festival; Tanzania Tranzit (Regia Jeroen van Velzen), Best Cinematography in a Documentary Film la Tribeca Film Festival; Yvonne (Regia Tommaso Perfetti), Most Innovative Film la Visions du Réel; Solving My Mother (Regia Ieva Ozolina), Premiul Juriului pentru Debut la IDFA; The Night (Regia Steffan Strandberg) și Easy Lessons (Regia Dorottya Zurbó). Realizatorii acestor filme vor fi prezenți la Sibiu, unde vor participa la sesiuni de Q&A după proiecțiile filmelor.

Un numar record de 51 documentare vor avea premiera la AFF 2018. Dintre acestea, My Father, Imre (România, Regia Andreea Stiliuc), Wedding of the Year (România, Regia József Bán), If Objects Could Speak (Canada, România, Regia Luiza Pârvu și Toma Peiu), precum și Remnants of a Conversation (Marea Britanie, Regia Jules Leano) vor avea premiera mondială. Ink of Yam(Germania, Regia Tom Fröhlich, Fitzcarraldo Syndrome (Elveția, Regia Laura Morales) și My Voina (Cehia, Regia Zora Čápová) sunt printre filmele care vor avea la Sibiu premiera internațională. Patruzeci de producții vor avea premiera națională.

Discuțiile panel, care vor pune în dezbatere tematici ale AFF 2018, îi au ca invitați și moderatori pe Michael Stewart, Radu Umbres, Alexandru Solomon, Cristian Tudor Popescu, Emil Hurezeanu, Oana Vasiu și mulți alții.

Concerte live cu nominalizații la Grammy The Tiger Lillies, în deschiderea Festivalului, cu Dan Basu, ca VJ într-un concert imersiv în DOM, și alți invitați-surpriză, precum și un spectacol de teatru documentar – Jurnal de România: Constanța, de Carmen Vidu – completează programul bogat și divers al Astra Film Festival 2018.

Festivalul Internațional Astra Film Sibiu a fost lansat în 1993 ca un proiect inovator în Europa Centrală și de Est și a avut timp de 25 de ani o contribuție semnificativă la stabilirea unui cadru pentru dezvoltarea cinematografiei documentare în întreaga regiune și în special în România. Astra Film Festival a atras constant atenția industriei asupra artei filmului de non-ficțiune, sprijinind dezvoltarea genului și deschizând noi orizonturi pentru realizatori. Astra Film Festival 2018 este organizat de Astra Film, CNM Astra și Fundația Astra Film, cu sprijinul Consiliul Județean Sibiu, al Ministerului Culturii și Identității Naționale și al Centrului Național al Cinematografiei. Evenimentul este cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu și de Uniunea Europeană prin Programul Europa Creativă.

Astra Film Festival se află sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc