Primul pui de zimbru născut în sălbăticie în țara noastră este un mascul, numele acestuia urmând să fie stabilit chiar de către iubitorii de animale din România, în cadrul unui concurs ce a fost lansat pe o rețea de socializare de ofițerul de proiect din partea WWF (World Wide Fund for Nature) România, Alexandru Bulacu.
Propunerile de nume pentru puiul de zimbru sunt așteptate pe e-mail, la adresa office@wwfdcp.ro, cu subiectul „nume pentru puiul de zimbru”, până pe data de 2 iulie, la ora 20.00.
Puiul de zimbru s-a născut la jumătatea lunii iunie, dar din cauză că mama sa l-a protejat excesiv, rangerii din zona de resălbăticire Armeniș au reușit să-și dea seama că este vorba de un vițel abia după două săptămâni. Puiul a fost fătat de Romanița, o femelă ce a fost adusă la Armeniș de la Rezervația de zimbri Slivuț-Hațeg.
[quote_box_center]Noul născut din turma de zimbri de la Armeniș nu va rămâne mult timp fără nume. Așa cum am promis, ne-am hotărât să vă lăsăm pe voi să alegeți cum să-l botezăm pe micuț, iar ‘nașul’ va primi un tricou ‘panda’ și alte câteva piese din recuzita noastră”, a declarat marți Bulacu.[/quote_box_center]
În prezent, în zona de resălbăticire Măgura Zimbrilor Armeniș trăiesc 18 zimbri, între care și puiul de două săptămâni. Zimbrii au fost aduși la Armeniș din mai multe rezervații europene, în cadrul unui proiect mai amplu de repopulare cu acest animal a Carpaților Meridionali.
Proiectul este derulat de WWF-Romania și Rewilding Europe, în zona de resălbăticire Armeniș din Munții Țarcu.
Conform datelor organizațiilor de mediu, în lume trăiesc aproximativ 5.000 de zimbri, dar numai 3.400 de exemplare sunt în cirezi libere sau în regim de semi-libertate. Zimbrul este cel mai mare animal sălbatic din Europa, greutatea unui mascul putând să ajungă până la 920 de kilograme, iar a unei femele până la 600 de kilograme. Un zimbru poate atinge o înălțime de doi metri și trăiește circa 28 de ani.
SURSA: AGERPRES