AcasăSTIRI65 de ani de momente memorabile la Teatrul Maghiar din Timișoara

65 de ani de momente memorabile la Teatrul Maghiar din Timișoara

Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara aniversează 65 de ani de existență, iar cu acest prilej- în data de 15 iunie, de la ora 17 –  va avea loc vernisajul expoziției ”65 de ani momente memorabile”, care va reuni o serie de fotografii vechi, obiecte de recuzită și costume folosite în spectacole de la înființarea oficială a instituției.

În 1953 a avut loc prima premieră a teatrului maghiar timișorean ca instituție profesionistă, cu finanțare  permanentă. Patru ani mai târziu, în 1957, teatrul a trecut de la statutul de „secție maghiară” la instituție de sine stătătoare, iar în ultimele decenii s-a impus ca parte integrantă din mediul multicultural al regiunii. Nu mai puțin de 500 de spectacole în premieră au fost organizate aici în cei 65 de ani de existență, iar o parte dintre articolele de îmbrăcăminte purtate de actorii maghiari din Timișoara vor fi prezentate publicului la expoziție din 15 iunie.

În 16 iunie, de la ora 11, va fi proiectat spectacolul de mare succes din 1998, Lorenzaccio, direcția de scenă Victor Ioan Frunză, scenografie Adriana Grand, text Alfred de Musset, care a marcat începutul unei lungi colaborări fructoase cu celebrul regizor. Înregistrarea va avea supratitrare în limba română, iar intrarea e liberă în limita locurilor din sală.

Sâmbătă, 16 iunie, de la ora 19, în Sala Mare va fi prezentat spectacolul aniversar de gală The Show Mask Gon On. Conform tradiției, vor fi acordate și titlurile de membri onorifici ai teatrului, celor care au urmărit și susținut activitatea teatrului. Spectacolul aniversar va readuce pe scenă fragmente din spectacolele: Lecţia (din 2001, în regia lui Victor Ioan Frunză), Hamlet (2003, regia: Victor Ioan Frunză), Istoria comunismului, povestită pentru bolnavii mintal (2003, regia: Victor Ioan Frunză), Istvan, regele (2007, regia: Vas-Zoltán Iván), Ai Lăv Iu (2009, regia: Puskás Zoltán), Opera ţărănească (2013, regia: Szikszai Rémusz), Opera cerşetorilor (2015, regia: Kokan Mladenović), Crăiasa zăpezii (2018, regia: Traian Savinescu). Scenariul este scris de Szász Enikő, căreia îi aparține conceptul și regia galei aniversare. Scenele din spectacolele vechi vor fi interpretate de toți actorii teatrului, iar traducerea în limba română va fi la cască.

Biletele pentru spectacolul de gală au preț unic de 30 lei și pot fi cumpărate de la casa de bilete a teatrului din str. Alba Iulia nr. 2 de luni până vineri, între orele 16-19, sau prin biletmaster.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc