4 direcții de acțiune pe care un liber profesionist ar trebui să le adopte pentru o viață profesională de succes

0
383

A fi liber întreprinzător sau profesionist pe cont propriu înseamnă timp liber tot mai puțin, fie că este vorba de avocatură, notariat, consultanță în afaceri, contabilitate sau evaluări, fie că este vorba de un domeniu mai tehnic, așa cum este cazul arhitecților sau al inginerilor, ori chiar freelancing-ul din domeniul IT&C ori din alte domenii de afaceri conexe. 

Profesioniștii care lucrează pe cont propriu sunt, de regulă, oameni care își desfășoară activitatea pe mai multe planuri în mod concomitent. În primul rând este vorba de exercitarea efectivă a meseriei pe care o practică, iar în al doilea rând este vorba de nevoia de a face pași concreți în atragerea și păstrarea clienților care au nevoie de serviciile lor, la fel, de altfel, ca în cazul oricărei afaceri. 

Iată câteva acțiuni pe care profesioniștii pe cont propriu ar trebui să le ia în considerare pentru a-și optimiza fluxul de activități și pentru a ajunge mai ușor la succes  

  • Prioritizarea activităților 

De fiecare dată, ziua unui profesionist independent este plină cu activități care mai de care mai urgente. Mereu se pare că apar noi urgențe care trebuie rezolvate înaintea altora și tot de atâtea ori apar evenimente care îți deraiază atenția de la cele cu adevărat importante. O bună cale de acțiune în acest caz este realizarea zilnică sau, cel puțin săptămânală a unei diagrame de împărțire a activităților și problemelor de rezolvat în urgente și foarte importante. Decizia ar trebui sa încline spre concentrarea pe probleme importante și amânarea celor urgente – în măsura posibilităților – chiar dacă mintea cade, de multe ori, sub imperiul necesității. 

  • Crearea de relații noi 

Chiar dacă ești un profesionist independent, asta nu înseamnă că iți vei putea dezvolta cariera și crea un renume profesional care să-ți asigure un flux constant de clienți dacă ești complet izolat de restul oamenilor. Chiar dacă nu excelezi la capitolul relații interumane, trebuie să știi că una dintre cele mai importante căi de dezvoltare a oricărei activități lucrative este crearea de conexiuni sau, așa cum i se mai spune ”networking”.

  • Cititul cărților de specialitate sau a celor care ar putea aduce un plus în dezvoltarea profesională și personală

Chiar dacă timpul este o resursă cu care antreprenorii nu se vor lăuda niciodată, ar trebui să găsești totuși câteva momente zilnice pentru a citi cărți. Nu ar trebui să subestimezi puterea pe care o carte o are în a-ți schimba modul de gândire sau de a-ți forma noi idei pe care le-ai putea aplica cu succes în viața ta profesională.

  • Adoptă o atitudine preventivă 

Chiar dacă lucrezi pe bază de contracte cu clienții tăi și ești sigur că ai prevăzut în termenii acestora toate situațiile ce ar putea apărea în desfășurarea relațiilor profesionale, există totuși cazuri în care pot apărea diverse situații litigioase. A greși este omenesc, și oricât de bun profesionist ai fi, se pot întâmpla erori care pot avea efecte negative asupra afacerilor sau chiar a persoanelor cu care lucrezi. De aceea, un liber întreprinzător ar trebui să recurgă la o atitudine proactivă de prevedere, una dintre soluții fiind alegerea unei asigurări de răspundere civilă profesională, așa cum sunt, de exemplu, cele oferite de Allianztiriacunit.ro și care constituie o veritabilă ”centură de siguranță” în orice activitate a profesionistilor. 

Așadar, un profesionist liber întreprinzător se bucură de o libertate aproape nelimitată în ceea ce privește viața sa profesională, dar, totodată, ar trebui să aplice acele direcții de acțiune care pot duce la păstrarea acestei libertăți de decizie și de orientare către munca depusă pentru a se specializa la un nivel superior.

Sursa foto: pixabay.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.