AcasăADVERTORIAL4 AVANTAJE și 4 DEZAVANTAJE pe care le are INTERNETUL în societatea...

4 AVANTAJE și 4 DEZAVANTAJE pe care le are INTERNETUL în societatea contemporană

Odată cu apariția internetului, lucrurile au început să devină mai ușoare, mai dezvoltate și mai moderne. Procesele de comunicare, cele de plată, sau serviciile au devenit mai accesibile și mai diverse pentru toți oamenii.

Însă care sunt avantajele și dezavantajele concrete ale internetului și care sunt efectele lui propriu-zise asupra vieții sociale actuale?

Ce efecte pozitive și negative are internetul?

Avantaje

  1. Comunicarea este mai ușoară

Până nu demult, comunicarea era un factor extrem de dificil de gestionat, întrucât lua mult mai mult timp, indiferent de forma folosită. În urmă cu câteva decade, scrisorile erau extrem de folosite. Treptat, telefonul a devenit cel mai folosit, iar apoi, la începuturile internetului – a apărut noțiunea de e-mail.

Însă, în prezent, totul se petrece instant și poți căuta, găsi sau contacta pe oricine dorești prin intermediul rețelelor de socializare. Acest lucru clar reprezintă un avantaj pentru toată lumea, fiindcă poți iniția și păstra legături constante cu oamenii cunoscuți.

  1. Ai acces la informație nelimitată

Datorită internetului, accesul la informație este mult mai facil, iar întrebările tale își găsesc răspunsuri doar printr-o simplă căutare. Dacă înainte era necesar să faci un drum până la bibliotecă pentru a te documenta pe marginea unui subiect, acum este foarte simplu să obții toate datele de care ai nevoie din multiple surse diferite.

  1. Apariția unor noi joburi

Treptat, internetul a devenit un teren fertil pentru apariția unor noi joburi, care sunt din ce în ce mai căutate. Cele în domeniul IT, al designului, sau în social media, dar și cele care oferă cursuri, workshopuri, servicii de videochat, sau blogging au dezvoltat o pepinieră de oferte și pachete atractive pentru a atrage potențialii angajați, dar și clienți. Însă, pe anumite paliere, din nefericire, piața devine mult prea saturată și este dificil să reperezi serviciile de calitate.

  1. Servicii multiple și ușor accesibile

Din fericire, această rapiditate a dezvoltării îți oferă șansa de a avea acces la nenumărate servicii și produse, doar prin intermediul unui click. Poți comanda mâncare, haine, produse de tot felul doar intrând pe site-urile potrivite. Acest lucru reprezintă un salt imens pentru societate și pentru stilul de viață actual.

Dezavantaje

  1. Timpul petrecut online

Din păcate, timpul petrecut online este, deseori, mult prea îndelungat, iar acest lucru poate afecta anumite aspecte ale vieții tale. Atenția și punctul de concentrare se mută, astfel, pe cumulul de informații, nevoia de apreciere și pe multe alte zone care, în mod normal, nu ar trebui să îți capteze atât de multă vreme. Este deja știut faptul că expunerea exagerată în fața ecranelor dăunează vederii, somnului și altor aspecte necesare vieții sănătoase. Cel mai bine este să te bucuri de avantajele internetului, dar cu măsură!

  1. Viața virtuală vs. viața reală

Nu-i așa că, de multe ori, uiți să te bucuri de viața reală, fiindcă ești prea ocupat/ă să fii activ în cea virtuală? Aceasta este o capcană în care foarte mulți cad și din care este dificil de ieșit. Nu uita să fii activ, să te plimbi prin parc, să ieși la soare, să faci excursii în natură, fiindcă acestea sunt activități extrem de necesare pentru sănătatea și buna ta dispoziție.

  1. Acuratețea informațiilor nu este certă întotdeauna

În această eră, volumul informațional este foarte mare și, uneori, nu este bazat pe studii sau analize concrete. Astfel, te poți confrunta cu o serie de fake news sau afirmații greșite, care se propagă în mediul online din ce în ce mai mult. Secretul este să te informezi suplimentar și să verifici mai multe surse înainte de a asimila datele.

  1. Vizibilitatea

Vizibilitatea pe care o capeți prin intermediul rețelelor sociale este un avantaj, dacă privești din punctul de vedere al conexiunii cu ceilalți. Însă poate deveni un dezavantaj, pentru că ești, de fapt, expus/ă judecății nedrepte a altora, iar viața ta personală devine mult prea observabilă. Postează cu măsură și ține cont de faptul că anumite aspecte ale vieții tale este bine să rămână personale.

Așadar, internetul a adus, odată cu apariția lui, numeroase avantaje de care toată lumea se bucură, dar și dezavantaje de care este bine să ții cont tot timpul. Limita dintre măsură și exces este extrem de subțire și depinde doar de tine să conștientizezi și să gestionezi cât mai bine acest risc posibil. 

Sursă foto: pixabay.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc