AcasăSTIRI30 de ani de la înființarea Asociației Germane de Cultură și Educație...

30 de ani de la înființarea Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților din Reșița

Sâmbătă, 18 noiembrie și duminică, 19 noiembrie, se aniversează 30 de ani de la constituirea primului nucleu al Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților din Reșița. Pentru a marca evenimentul, în aceste zile au loc mai multe manifestări.

Programul este următorul: 

18 noiembrie 2017, ora 16.00, Palatul Cultural (sediul Teatrului de Vest), Reșița:

Concert de promenadă cu fanfara din Caransebeș.

18 noiembrie 2017, ora 16.30, Palatul Cultural (sediul Teatrului de Vest), Reșița:

Program cultural festiv cu participarea formațiilor diferitelor minorități naționale ale Banatului Montan. 

19 noiembrie 2017, ora 10.30, Biserica Romano-Catolică „Maria Zăpezii“, Reșița:

Sfânta Liturghie duminicală în trei limbi dedicată sfintei Elisabeta și totodată de mulțumire pentru cei 30 de ani de activitate a Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților Reșița. Celebrant principal: mons. László Böcskei, episcop diecezan romano-catolic de Oradea. Înfrumusețarea muzicală: Corul Domului din Timișoara.

19 noiembrie 2017, ora 10.30, Biserica Romano-Catolică „Maria Zăpezii“, Reșița:

Miniexpoziție de filatelie „Sf. Elisabeta“, din colecția Erwin Josef Țigla.

La ceas aniversar, Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților din Reșița privește în urma ei, la cei 30 ani de activitate. Astfel, în perioada 19 noiembrie 1987 – 19 noiembrie 2017, asociația a organizat sau coorganizat un număr de 4.490 manifestări, din care nu mai puțin de 139 din iulie a.c. până în prezent. Manifestări ca „Decada Culturii Germane în Banatul Montan”, „Zilele Literaturii Germane la Reșița”, „Parada Portului Popular German” sau „Copiii desenează ținutul natal” fac parte integrantă din mișcarea culturală județeană și națională. Asociația editează publicația lunară „Echo der Vortragsreihe” („Ecoul Asociației”), care a apărut în această lună pentru a 334-a oară, alături de alte 98 de ediții speciale, dedicate principalelor evenimente ale etniei germane din Banatul Montan. De asemenea trebuie amintite cele 81 de apariții editoriale și cele 16 numere din publicația „Info”

Restaurarea și păstrarea unor monumente ale etniei germane din Reșița precum și întreținerea mormintelor eroilor necunoscuți germani căzuți în cele două Războaie Mondiale se află de asemenea în planul de activități ale asociației, ca și participarea prin intermediul formațiilor culturale germane din municipiu la manifestări cultural-artistice din țară și de peste hotare.

Cu prilejul împlinirii a 30 de ani de activitate neîntreruptă, artistul plastic de renume internațional, prof. dr. Ion Stendl, născut la Reșița, care astăzi trăiește la București, a conceput un logo sărbătoresc. Un logo de asemenea pentru jubileul reșițean a fost conceput de tânăra Bianca Azap, născută tot la Reșița, astăzi studentă la Timișoara. Ambele logo-uri au stat la baza emiterii a câte două timbre filatelice realizate de prietenii noștri din Austria și Ucraina, o raritate pentru o asociație din România, indiferent în care mediu activează. Gestul lor ne onorează!

Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților din Reșița, bazându-se pe cei 30 ani de activitate, va contribui și pe mai departe la viața culturală din județ și din țară. Este crezul celor activi aici. La ceas de sărbătoare adresăm un cuvânt de mulțumire tuturor acelora care au stat aproape de Asociație, cei care au ajutat-o și sprijinit-o, dar și membrilor săi, fără de care, astăzi, ea nu ar fi ceea ce este!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc
%d blogeri au apreciat: