Probabil știi deja că atunci când ești stresată preferi să faci o sesiune de cumpărături fie, online, fie vizitând magazinele unui centru comercial. Ai putea spune că este doar un mit și că este doar o modalitate de a uita temporar de problemele care te apasă. Nu este chiar așa.
La urma urmei, cui nu-i place să-și ia ceva nou? Conform unor studii științifice ale unei universități din Statele Unite ale Americii, cumpărăturile ca metodă de scădere a stresului, ori, am putea zice, terapia prin shopping, s-a dovedit a fi de circa 40 de ori mai eficace în a oferi oamenilor un sentiment al controlului. Aceleași cercetări au arătat că cei care au și cumpărat ceva, în mod efectiv, au avut niveluri ale tristeții de circa trei ori mai mici decât cei care doar au căutat prin magazinele online sau offline dar fără să achiziționeze ceva.
Mai mult, se pare că shopping-ul are efecte și în scăderea tensiunii arteriale, așa că beneficiile sale se extind și la sănătatea cardiacă și nu doar la cea a minții sau a sufletului. Totuși, cumpărăturile, oricâte beneficii ar avea, nu trebuie practicate haotic sau la întâmplare, ori doar ca o adicție.
Iată câteva sfaturi pentru a merge la cumpărături și a te bucura de beneficiile procesului fără să ai dezamăgiri ulterioare
- Rămâi cu mintea deschisă
Intră pe magazinele online și chiar dacă doar te uiți la produse este suficient să-ți translatezi mintea de la problemele apăsătoare care te stresează. Poți căuta diverse produse sau studia caracteristicile acestora fără să cumperi neapărat ceva.
Dar, dacă observi ceva care îți face cu ochiul și chiar ții cu adevărat să ai acel lucru nu ar trebui să eziți. Ca să-ți dai seama că e un obiect pe care ți-l dorești cu adevărat poți face un test simplu: dacă mintea ta se întoarce mereu la ce ți-a plăcut, chiar dacă nu mai ești pe acel magazin de mult, este un semn destul de bun că ar trebui să te întorci și să-l cumperi.
- Acționează cu înțelepciune
Dacă te temi că ai putea regreta cumpărăturile pe care le-ai putea face într-o sesiune de shopping, există o strategie pentru a reduce acest risc. Pur și simplu înainte de a începe căutările fă-ți o listă cu lucrurile care oricum îți sunt necesare și trebuie să le iei în orice caz. Astfel vei îmbina plăcutul cu utilul și vei fi sigură că vei lua doar ceea ce este util și folositor.
Oricum, nu uita că folosești acest timp petrecut la maxim cu scopul de a reduce cantitatea de stress din mintea ta. Majoritatea oamenilor pur și simplu nu-și aduc aminte când a fost ultima dată când au luat o pauză pentru că au avut nevoie de așa ceva. Beneficiind de o întrerupere a gândurilor stresante, chiar și pentru cumpărături, vei da o pauză binemeritată minții și inimii tale.
- Cunoaște-te pe tine însuți
Află de la tine ceea ce îți place cu adevărat. Fie că este vorba de acele haine de firmă pe care ți le-ai dorit mereu, fie că este vorba de o pereche de pantofi eleganți și comozi, trebuie să reții că ești o persoană unică, cu gusturi și preferințe diferite. Nu alerga după un lucru doar pentru că simți că ar trebui să iei ceva, sau pentru că acel obiect este la modă și toată lumea vorbește despre el și îl are.
Este necesar să înțelegi că trebuie să te asiguri nu doar că te va mulțumi alegerea făcută și că posesia achiziției îți aduce bucurie, dar și că te bucuri de timpul petrecut în explorarea sau căutarea a ceea ce ai cumpărat. Doar astfel, shoppingul va avea un efect benefic asupra reducerii nivelului de stres.
Așadar, în prezent, stresul poate veni sub o mulțime de forme. Reducerea lui se poate face la fel, cu diverse acțiuni. Tot ce trebuie să faci este să o alegi pe cea care îți produce mai multă plăcere (poate fi și mersul a cumpărături) și vei da corpului și minții tale o pauză binemeritată de regenerare.
Sursa foto: pixabay.com