AcasăSTIRI102 ani de la eliberarea Oradiei. Acces gratuit la expoziția "Generalul Traian...

102 ani de la eliberarea Oradiei. Acces gratuit la expoziția „Generalul Traian Moșoiu”, organizată de Muzeul Orașului Oradea

[ad_1]

Anul acesta se împlinesc 102 ani de când armata română condusă de generalul Traian Moșoiu a eliberat orașul Oradea de sub dictatura „proletară” instaurată de guvernul Béla Kun.

Ținând cont de încărcătura istorică a acestei zile și de importanța ei, Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural anunță publicul că marți, 20 aprilie, accesul la vizitarea expoziției „General Traian Moșoiu. 100 de ani de la intrarea Armatei Române în Oradea” va fi gratuit. Cu acest prilej vizitatorii vor primi cadou broșură tipărită în anul 2019 cu ocazia deschiderii expoziţiei.

Cu această ocazie va fi lansat și proiectul „Exponatul lunii”. Astfel, timp de o lună, va fi expus un obiect din patrimoniul Muzeului Orașului Oradea – Complex Cultural, având o valoare istorică, artistică sau simbolică deosebită.

Având în vedere semnificația zilei de 20 aprilie proiectul debutează cu expunerea lucrării în original aparţinând (pe atunci) colonelului Traian Moșoiu, Spiritul ofensiv al infanteriei, București, 1909, pe care autorul a semnat olograf o dedicație pentru colonelul Em. Manolescu Mladian.

Începutul lunii aprilie a anului 1919 a fost unul punctat de o teribilă stare de tensiune în orașul de pe Crișul Repede și pentru teritoriul Bihorului, când începea o nouă eră. Decizia de unire a acestora cu România, făcută cunoscută prin reprezentanții trimiși la 1 Decembrie 1918 la Alba Iulia, a fost astfel transformată într-un lucru concret.

Programul de vizitare este între orele 10.00 – 18.00.

Detalii despre expoziție găsiți AICI.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

PATREON

Sau fă o donație direct în contul nostru bancar:
RO16BTRLRONCRT0517131201 – Banca Transilvania>[ad_2]

Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc